Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ har en lang række egenskaber, der gør det til et populært byggemateriale til udendørs brug. Det har en lang holdbarhed og er modstandsdygtigt overfor det danske vejr, råd og insekt og svampeangreb. Trykimprægneret træ kommer i mange forskellige afskygninger. Hos os finder du for eksempel både trykimprægnerede brædder, stolper, sternbrædder, klemlister, osv.

Hos os kan du købe dine byggematerialer, lige når det passer dig. Ved du, hvad du mangler, så kan du søge dig frem til det rigtige produkt, men du har også mulighed for at tjekke hele sortimentet, inden du beslutter dig for et bestemt. Det er helt op til dig. Vi vil nemlig gøre det nemt at handle byggematerialer, så du ikke behøver at bekymre dig om den del.


Hvad er trykimprægneret træ?

Trykimprægneret træ består primært af fyrretræ, der igennem en kemisk proces bliver imprægneret, så det opnår en bedre holdbarhed. Først lægges træet ind i store tanke, hvor luft og fugt trækkes ud af træet ved hjælp af vakuum. Når træet er helt tørt, fyldes tankene med imprægnering og andre kemikalier, der presses ind i træet. Det er primært den lette del af træet, der suger imprægneringen, hvor den hårdeste kerne af træet ikke bliver påvirket. Dette har dog ingen betydning, da den hårde kerne af træet i forvejen er utrolig modstandsdygtigt, da det er så tæt i sin struktur.

Trykimprægneret træ har en lang holdbarhed selvom det er i kontakt med jord. Det er dog vigtigt at vælge den rigtige NTR klasse, så det holder længst tid. Vælg NTR klasse A hvis det trykimprægneret træ skal anvendes i og/eller tæt ved jord, i ferskvand, til udbedring efter svampeangreb og til konstruktioner, hvor der kan være sikkerhedsrisiko. Vælg derimod NTR klasse AB, hvis det trykimprægnerede træ skal anvendes til beklædninger og hegn uden jordkontakt.

Normalt har trykimprægneret træ en grønlig farve, men det fås også i en brunimprægneret udgave, hvor der har været blandet farve i imprægneringen. Med tiden vil det dog ofte udvikle en mere grålig farve grundet påvirkninger fra vind og vejr – træ, der står mod syd og vest, hvor der oftest er mere sol, er især udsat. Vil du forlænge levetiden, kan det derfor være nødvendigt at give træet en overfladebehandling.


Køb det rigtige trykimprægnerede træ

Trykimprægneret træ er behandlet med flere forskellige kemikalier, og det er derfor vigtigt at være bevidst omkring håndtering af træet – både i forhold til dit eget helbred, men også af miljømæssige årsager. I dag bliver der generelt brugt mindre miljøbelastende stoffer, når der fremstilles trykimprægneret træ. Det betyder dog ikke, at denne type træ nu er helt uproblematisk. Desuden er der ikke de samme krav i hele verden, så hvor Danmark har strenge krav til indholdet i imprægneringen, er der stadig en del udenlandske produktioner, der for eksempel benytter krom.

Vil du være sikker på, at dit trykimprægnerede træ er til mindst mulig fare for miljøet, så skal du gå efter det træ, der er mærket med NTR-mærket (Nordisk Træbeskyttelses Råd) eller den europæiske standard DS/EN. Dette mærke betyder, at træet for det første har en lang levetid, men også at de værste kemikalier ikke har været anvendt til behandling af dette træ.

Du bør desuden være opmærksom på indeklimamærket, da det sikrer, at du ikke bruger trykimprægneret træ, der er usundt for luftveje og afgiver lugt. Det er især vigtigt, hvis du benytter trykimprægneret træ til døre, vinduer, karme og lignende.


Overvej om trykimprægneret træ er det rigtige valg

Ofte vælges trykimprægneret træ, fordi det har en god holdbarhed. Dog er det ikke altid nødvendigt at vælge det trykimprægnerede træ, hvis det, du bygger, ikke har jordkontakt. Her er der nemlig andre trætyper, der har en lige så lang holdbarhed, selvom de ikke er behandlet med imprægnering. Specielt de olieholdige træsorter som lærk, eg, teak og western red cedar har en lang naturlig holdbarhed. Overfladebehandler du dem ligeledes, så kan du forlænge levetiden yderligere.


Sådan arbejder du med trykimprægneret træ

På grund af det høje indhold af kemikalier er trykimprægneret træ mere belastende for miljøet, men det er ikke direkte farligt at arbejde med. Dog kan der i det importerede trykimprægnerede træ være nogle giftige kemikalier, der skal tages højde for, når der arbejdes med produktet. Herunder giver vi nogle gode råd til, hvordan du bedst håndterer trykimprægneret træ:


Brug støvmaske

Det er som hovedregel altid en god idé at bruge støvmaske, når du skal save i træ, da træstøv kan irritere luftvejene. Når du saver i trykimprægneret træ, er det dog endnu mere vigtigt, da de kemikalier, der er i træet, ellers vil komme ind i kroppen gennem støvet. Dette er en god idé, underordnet om du arbejder med importeret eller dansk træ.


Brug handsker

Bruger du trykimprægneret træ, der er godkendt af Miljøstyrelsen, så er det ikke nødvendigt med handsker, det er dog en anden sag, hvis du arbejder med importeret træ. Det kan nemlig indeholde krom, som kan virke irriterende for huden og skabe allergi ved længerevarende kontakt. Derfor anbefaler vi altid, at du benytter handsker, da du så ikke risikerer at blive udsat for eventuelle kemikalier, når du arbejder med det trykimprægnerede træ.


Lad træet tørre

Når træet bliver trykimprægneret er det stærkt fugtet. Desuden opbevares det gerne udendørs i byggemarkederne, hvilket også bidrager til, at det kan være mere fugtigt end andre trætyper. Netop på grund af det trykimprægnerede træs høje indhold af fugt er det vigtigt, at det får lov til at tørre, inden du begynder at bygge med det. Det vil nemlig svinde ind, når det er tørret. Har du ikke mulighed for at vente på, at det tørrer, så skal du tage højde for svindet i dit byggeprojekt.


Sådan sikrer du længst holdbarhed af konstruktionen

Når du bruger søm, skruer og beslag i det trykimprægnerede træ, bør du anvende rustfrie eller varmgalvaniserede udgaver. Det sikrer, at hele din konstruktion holder længst muligt. Ruster dine skruer, er det underordnet, at træet holder længe, da konstruktionen alligevel vil blive væsentligt svækket.


Aflever rester på genbrugsstationen

Eventuelle rester af det trykimprægnerede træ fra dit byggeprojekt skal altid afleveres på genbrugsstationen, da det skal behandles på specielle måder grundet indholdet af kemikalier. Er du i tvivl om, hvorvidt noget gammelt træ er tryk imprægneret, så bør du altid behandle det som om, det er tilfældet. Før i tiden har man benyttet krom, kobber, arsen, tin, borater og kreosot til at trykimprægnere træ, hvilket gør at det kan indeholde farlige stoffer.

Du må aldrig brænde rester af dit trykimprægnerede træ på hverken bål, brændeovn eller i pejsen. Det kan udvikle nogle giftige stoffer, der er meget skadelige, og som dårligt kan nedbrydes af naturen. Derfor skal alt trykimprægneret træ behandles i professionelle omgivelser, hvor nedbrydningen kan kontrolleres.


Vi tilbyder mange typer imprægneret træ

Hos Optimera har vi mange forskellige typer af imprægneret træ til dine byggeprojekter. Fælles for alle produkterne er, at de primært skal benyttes udendørs, da trykimprægneret træ ikke er optimalt at benytte i indendørs konstruktioner. Se vores udvalg af produkter herunder:


Trykimprægnerede klemlister

Vores sortiment af trykimprægneret træ rummer eksempelvis trykimprægnerede klemlister. Trykimprægnerede klemlister bruges blandt andet mellem konstruktion og udvendig beklædning af lodrette facader, så der sikres ventilation. De kan også bruges i en tagkonstruktion, hvor de ligeledes kan sikre ventilation til undertaget. Du kan se vores fulde sortiment af trykimprægnerede klemlister her.


Trykimprægnerede sternbrædder

Hos Optimera finder du trykimprægnerede sternbrædder. Sternbrædder sidder for enden af tagspærene for at beskytte tagkonstruktionen mod vejrets påvirkning. Sternbrædderne bliver derfor hårdt påvirket af vejret og nedbrydes hurtigere end konstruktioner, der ligger mere i læ – dette også selvom det er trykimprægnerede sternbrædder. Tag et kig på alle vores trykimprægnerede sternbrædder.


Trykimprægnerede stolper

Trykimprægnerede stolper bruges i mange forskellige typer af byggeprojekter. Om du skal bygge et træhus, en carport, et hegn eller blot sætte et tørrestativ op i haven, så er det ofte stolper, der fungerer som en af de bærende dele i konstruktionen. Trykimprægnerede stolper bliver ofte udsat for stor vejrlig påvirkning, hvilket gør det imprægnerede træ rigtig godt at benytte. Vi har mange trykimprægnerede stoler, som du kan se her.


Trykimprægnerede brædder og planker

Brædder og planker bruges ofte i et hav af byggekonstruktioner – også mange der er udendørs. Derfor er de trykimprægnerede brædder og planker gode at bruge, hvis du for eksempel skal beklæde facaden, lægge en terrasse eller bygge et hegn. De trykimprægnerede brædder og planker sikrer, at konstruktionen holder bedre, selvom den dagligt udsættes for det danske vejr. Du kan se alle vores trykimprægnerede brædder her, mens du finder vores trykimprægnerede planker her.

Leder du specifikt efter trykimprægnerede hegnsbrædder, så har vi naturligvis også denne type i vores sortiment. Find alle vores trykimprægnerede hegnsbrædder på denne side.


Trykimprægnerede lægter

Trykimprægnerede lægter bruges ofte i tagkonstruktioner, når man ønsker et tyndere og lettere skelet, som ikke belaster de bærende dele helt så meget. Da lægterne er placeret i taget, kan de nemt blive udsat for vejrlig påvirkning, hvilket gør de trykimprægnerede lægter ideelle. Hvis du skal bruge trykimprægnerede lægter, så finder du dem her.


Trykimprægnerede reglar

Trykimprægnerede reglar minder meget om trykimprægnerede lægter. Den største forskel er, at vores trykimprægnerede reglar er høvlede, og derfor er ideelle til helt plane konstruktioner. Ofte bruges vores trykimprægnerede reglar til at stabilisere skelettet, så en vægkonstruktion bliver så let som mulig. Se vores fulde sortiment af trykimprægnerede reglar her.


Du får fleksibilitet i vores online byggemarked

Vi ønskede at gøre det nemt og fleksibelt at købe sine byggematerialer – ligegyldigt om du er professionel eller bare gør-det-selv-entusiast. Det kan til tider være svært at få indpasset besøget i byggemarkedet for at hente materialer, når det skal være inden for nogle bestemte tidsrum. I vores online butik kan du få klaret dine indkøb, lige når det passer dig. Du kan tjekke hele sortimentet igennem med nogle enkelte klik. På denne måde får du nemt og hurtigt et overblik over de forskellige muligheder, og hvilken en der passer bedst til dit byggeprojekt.

Få klaret dine bestillinger morgen, middag eller aften – ja, lige når det passer dig. Du behøver samtidig ikke engang at bekymre dig om afhentning af materialerne, da de bliver leveret til døren inden for 1-3 hverdage. Er du professionel, så kan du få ekstra hurtig levering, så du kan overholde dine deadlines for kunderne. Med natlevering får du leveret dine byggematerialer senest kl. 7 dagen efter på den byggeplads, du har oplyst.


Få kvalificerede råd og vejledning

Hos Optimera kan du altid få sparring, råd og vejledning i valget af dine byggematerialer. Vores personale bliver løbende holdt ajour med de nyeste lovgivninger og krav til byggefaget, så de kan vejlede vores kunder optimalt. Om dine spørgsmål handler om trykimprægneret træ eller en anden type byggemateriale, er vi klar til at hjælpe dig.

Vi ved, at kvalitet er nøgleordet i et vellykket byggeprojekt, der holder mange år. Derfor forhandler vi kun byggematerialer, der er af en høj kvalitet. Du finder derfor ikke lavprismaterialerne hos os, da vi ikke mener, vi kan stå inde for kvaliteten af disse. Det betyder dog ikke, at du ikke kan få en god pris, blot at du får et godt og brugbart produkt for dine penge.

Har du nogle spørgsmål? Så kontakt os på nedenstående oplysninger:

Tlf.: +45 48 78 44 55
Mail: kundeservice@optimera.dk