Sådan får du flere løgplanter i din have

Nogle løgplanter formerer sig villigt - f.eks. vintergækker. Derimod er tulipaner osv. mere tilbageholdende.

 

 

Sådan får du flere løgplanter i haven

Flyt og del forårsløg i haven

Hvis du gerne vil have flere løgplanter i din have - eller bare vil have dem til at stå et andet sted - kan du flytte dem, når de er blomstret af.

 

 • Vintergækker formerer sig villigt
  Vintergækker er særligt robuste, og hvis du løfter tuerne af vintergækker forsigtigt op, deler løgene og planter dem enkeltvis eller i små klynger, vil du hurtigt få endnu flere af de små forårsbebudere i haven.

 

 • Erantis kan danne tæpper
  Erantis kan også flyttes, men du kan også vælge at samle frøene og sprede dem. Hvor de trives, vil erantis forme et grønt tæppe i det tidlige forår og derefter trække sig tilbage, men der går nogle sæsoner, inden de frøformerede planter danner blomster. Sæt erantis, hvor jorden ikke bliver forstyrret - under hække er ideelt.

 

 • Slå knude på krokus for et mere ordentligt indtryk
  Krokus kan flyttes ligesom vintergækker. Hvis man synes, at bladene ser rodede ud i bedet, efter at de smukke blomster er væk, kan man samle dem og slå knude på dem; det giver et mere ordentlig indtryk, men løget kan stadig trække næring til sig fra bladene.

 

 • Vibeæg kan sprede sig
  De smukke vibeæg (Fritilaria meleagris) er blandt de løgplanter, der kan sprede sig, hvis de trives. Det gør de i jord, der ikke tørrer ud, men heller ikke er vandlidende.

  Mange anbefaler at lægge de små, tørre løg i blød i vand, inden de plantes ud i efteråret - og de nemmeste resultater opnås ved at købe planten i vækst i potter og plante dem ud. Når den står i havejord er den sart udseende plante forbløffende hårdfør overfor frost.

 

 • Tulipaner skal plantes løbende
  Mange moderne tulipaner har det med at forsvinde igen; de klassiske Darwin-hybrider (f.eks. Apeldoorn-tulipanerne) er mest stabile og kan endda formeres ved sideløg.

  Tulipaner kan frøformeres, men der går typisk seks år, inden frøet bliver til en blomstrende tulipan. For de fleste haveejere opnås de bedste resultater ved at huske at sætte nogle nye løg i løbet af efteråret.

De rette redskaber til dine løgplanter

Man kan få særlige løglæggere, der kan være nyttige, når man skal holde øje med plantedybden - og når løgene skal i jorden mellem mange andre planter.

En greb er altid god, når man skal flytte og dele planter; den skærer ikke rødderne over på samme måde som en spade gør det.