Sådan laver du selv en rå, rustik murstensvæg

Det er faktisk ikke så svært, som det lyder, at grave sig frem til de smukke, rustikke mursten. Houzz guider dig trin for trin!

Af Camilla Østergaard Pedersen  Houzz _logo

 

Rå murstensvægge hitter, og med god grund - de kan nemlig give ethvert rum både charme og kant, uanset om du nøjes med en endevæg eller går all-in med flere vægge. Og det bedste af det hele er, at du med lidt tålmodighed og de rette hjælpemidler ved hånden sagtens selv kan fremtrylle en murstenvæg i bedste New Yorker-stil.
vasastan vindsvåning
 
Drury Lane, London
Fyensgade 26, 3.tv, 9000 Aalborg

Det skal du bruge:

  • Hammer og mejsel
  • Afdækningsplast, pap og malertape
  • Beskyttelsesbriller, handsker og støvmaske
  • En hård skurebørste
  • Stor pensel og citronsyre
  • Forankringsgrunder og forstøver

 

Inden du går i gang:

Først og fremmest skal du selvfølgelig sikre dig, at der rent faktisk er en murstensvæg inde bagved den pudsede facade. Bank lidt puds af et par diskrete steder, så du ved, hvad der gemmer sig bag - både materiale og farve kan overraske. Er du usikker, bør du altid rådføre dig med en ekspert, inden du går i gang.

 

 

Sådan gør du:

1:

Ryd rummet for møbler, og afdæk rummet fra gulv til loft omkring den elle de vægge, du arbejder på. Læg også usamlede papkasser på gulvet som beskyttelse. Arbejdet vil støve utrolig meget, så sørg for at få dækket godt af.

2:

Nu er du klar til at gå i gang med hammer og mejsel. Hvis du har tapetserede vægge, går det nemmest, hvis du fjerner tapetet først, da det holder sammen på pudset. Start nedefra og bank mørtel og puds af væggen i en 5-10 cm høj linje hele vejen hen langs bunden af væggen. Fortsæt nedefra og op i linjer af ca. 10 cm.

Indret med frihed
INDRETNING

3:

Det er meget forskelligt, hvor godt puds og mørtel sidder fast, så nogle steder skal der bankes godt til, mens det andre steder går noget lettere. Få så meget med som muligt. Vær meget forsigtig omkring loft og paneler. Bank ganske forsigtigt, så du fornemmer, hvor meget der skal til, før pudset falder af - det er især vigtigt at være forsigtig, hvis du har stuk i loftet.

4:

Så er det tid til oprydning og nedvaskning af væggen. Fej først væggen med en kost for at løsne støvet. Derefter skal du i gang med at vaske væggen med skurebørste og vand - vær forberedt på at gentage det en del gange. Det er en god idé at give væggen en omgang citronsyre for at få det sidste løse puds af væggen. Brug en pensel til det, og hav en skurebørste klar til at fjerne de rester, som løsner sig efterhånden.

Vardagsrum
Køkkener

5:

Når væggen er tør, skal den have en omgang forankringsgrunder, der binder støvet til væggen - så undgår du, at væggen drysser. Tilbage er kun at nyde det endelige resultat!

TIP:

Ønsker du en mere lys og ensfarvet udgave af det rustikke look, kan du sagtens male murstensvæggen, men vær opmærksom på at anskaffe maling, der egner sig til netop mursten.

Cobble Hill Brownstone
Out & Out Original

 

Udarbejdet i samarbejde med Houzz.dk

 

--------------------------------------------------------

 

 

 

Se og køb hamre her Se og køb mejsler her

Se og køb afdækning,pap, malertape og øvrig rengøring her

 

Se og køb tøj og sko her Se og køb pensler og øvrigt malerværktøj her Se og køb citronsyre her