Skønne træspær i hjemmet

Hvidmalede eller rå, fritsvævende eller fasttømrede? De naturlige bjælker under loftet kan tage sig ganske forskelligt ud. Se bare her...

Af Benedikte Lundberg   Houzz _logo

 

Træspær er en del af skelettet i mange huse, og der er ingen grund til at camouflere eller gemme dem væk bag lofter og vægge. Spær kan medvirke til at indramme rummene, hvad end det er skråvægge eller lodrette vægge, og samtidig kan de skabe flotte kontraster til resten af boligen i form af farver, materialer og forarbejdninger. Vi har samlet 15 danske hjem, hvor smukke træspær har en essentiel rolle i boligen.

 

1.

Dette spektakulære køkken er bygget op omkring de gamle træspær i huset, hvilket giver en unik mulighed for at udnytte lofthøjden med køkkenskabe i stedet for at dele rummet op i etager.

2.

Et flot renoveret loftsrum, hvor de mørkolierede træspær indrammer rummet både vandret og diagonalt. En flot kontrast til de lyse trægulve.

A scandinavian, horisontal carpenter kitchen in to floors
Dinesen Douglas
   

3.

De detaljerede spinkle spær skaber her masser af dynamik i rummets loft. Den hvide farve sørger dog for, at det ikke bliver for kaotisk.

4.

Spærrene i denne overetage af et hus i Odense fremhæver husets længde. Det rødlige træ skaber desuden masser af blikfang i rummet og kontrast til de hvide skråvægge.

Blandet
Lilienhoff
   

6.

Disse helt enkle træspær er fremhævet med en lysegrå maling, der gør dem bemærkelsesværdige i loftet uden at larme for meget i det ellers lyse rum.

GAH 2014
Interiør
   

7.

I det smukke landhus pryder de runde træspær loftet og skaber et fint organisk rum. Lignende spær er brugt som søjler mellem de to rum som rød tråd i boligen.

8.

Denne gamle mølle er lavet om til beboeligt hus. Møllens oprindelige spær er blevet bevaret og de samme trænuancer går igen på både gulve, gelænder og møbler i huset.

Busy Bees
Beboet Mølle
   

9.

Her har man valgt ikke at skabe en overetage, men i stedet ladet spærrene være fritlagte, så lyset fra ovenlysvinduet når ned i stuen.

10.

I dette midtjyske hjem er træ det dominerende materiale, hele boligen igennem. De rustikke træspær, der er en anelse mørkere end resten af træværket, står her særligt godt til den rå stenvæg.

GAH 2014
Vintage 97
   

11.

Stuen her er beriget med mere sjældne, afskallede, lodrette træspær, der har finurlige udskæringer og ornamentik for enderne, som er noget bredere end resten af spærene.

12.

En fin bjælkehytte fra Røddinge, hvor spærene ikke bare matcher, men nærmest går i ét med restens af husets rolige træfarver.

Interior/arkitektur
Dinesen Douglas, private residences
   

13.

Her kan man for alvor tale om kontraster mellem de gamle mørkolierede træspær og de lyse trægulve og hvide vægge. Selvom spærene er få og enke, er utvivlsomt dem, der giver ekstra karakter til den smukke penthouselejlighed i Charlottenlund.

14.

Mens vægge og lofter er holdt hvide, har man valgt at opsætte et køkken i samme stil og farve som de rustikke træspær, hvilket i høj grad er med til at skabe harmoni og samle køkkenalrummet.

Penthouse i Charlottenlund
Dinesen bespoke kitchen model
 
   

15.

I loftslejligheden her er de mørke træspær at finde i alle rum. En fin detalje er spillet mellem de moderne Velux-vinduer og det gamle træ, der åbenlyst er kontrastfyldt, men på grund af de rene linker den gennemtænkte placering harmonerer forbilledligt.

Stuen mod gangen efterbillede
 
   

Udarbejdet i samarbejde med Houzz.dk

 

--------------------------------------------------------

 

 

Se og køb høvlet spærtræ her

 Se og køb ru tømmer her