Drømmer I om en tilbygning? Kom godt fra start med projektet!

Der er tusind ting at være opmærksom på, når hjemmet skal udvides - her er ekspertens bud på de allervigtigste.

 

 Af Sanne Kragelund   Houzz _logo

 

Det kan være både nødvendigt og spændende at udvide hjemmet med en tilbygning, for eksempel hvis familien er blevet større, eller der er opstået andre, nye behov for mere plads. Men samtidig kan det være svært at overskue, hvilke overvejelser der er vigtige at have gjort sig inden processen går i gang. Derfor er spørgsmålet:

"Hvad skal vi egentlig være opmærksomme på, hvis vi skal bygge til?"

Vi har sendt spørgsmålet videre til den erfarne arkitekt og bygningskonstruktør fra Arkitekt- og Byggerådgivning Jan Felland fra ARKINAUT, som her kommer med sine bedste tips til at komme godt fra start med tilbygningen.

Indretning
 

1. Funktionalitet

Først og fremmest er det vigtigt at have funktionaliteten i fokus, for den nye tilbygning skal ikke bare fungere i drømmene. "Det nye rum skal fungere i praksis," siger Jan Felland. Du skal samtidig se på, hvordan det eksisterende byggeri ser ud.
"Rummene skal have den rette størrelse og placering i forhold til hinanden, og det samme skal dørene," mener Jan og tilføjer: "Sørg også for at minimere gangarealet, da det som regel bare er spildplads i indretningen."

Stuen
 

2. Æstetik

Når funktionaliteten er på plads, er det vigtigt at have fokus på det visuelle, for den nye tilbygning skal virke som en naturlig del af det eksisterende byggeri. "Æstetik handler om, hvordan bygningen ser ud både indvendigt som udvendigt. Det handler om proportioner - som for eksempel bygningens højde i forhold til bredden," siger Jan Felland. Det er samtidig vigtigt, hvilke materialer og farver, man vælger. "Det gælder både på facaden, taget, gulvene og på væggene. Og så handler det om, hvordan disse forhold fremtræder under forskellige lysforhold," fortæller han. Sørg også for at have en klar, gennemtænkt plan i forhold til hvordan selve indretningen skal se ud til slut.

Stuen
 
Retrosnyggt
Når man vil sikre sig et gennemført æstetisk udtryk, kan det også være en fordel at have en anden, lille detalje for øje: "Det handler om mødet mellem to forskellige gulvmaterialer, der kan løses med en præcis og elegant samling. Alternativt kan samlingen blot skjules under en dækliste, som man lægger ovenover," råder Jan.

3. Holdbarhed

Inden du kaster dig ud i at lave en ny tilbygning, kan det betale sig at vælge nogle gode, slidstærke materialer. "Det vil sige, at det er en god idé at vælge materialer, der er modstandsdygtige over for de påvirkninger, som de udsættes for, enten fra naturens side eller fra jer, der bruger de nye kvadratmeter," siger Jan Felland og uddyber: "Med til overvejelserne omkring holdbarhed hører også nogle tanker om, hvordan og hvor ofte materialerne skal vedligeholdes. Holdbarhed handler om at vælge de rette materialer og konstruktioner til situationen og sikre, at de bliver bygget sammen korrekt."

Bay
Scandinavian Renovation
Selvforsynerede plusenergivilla

4. Lyd

Ud over at vælge de rette materialer og at have fokus på både det funktionelle og æstetiske udtryk, er det også altafgørende, at der er en god akustik i den nye tilbygning. "Det vil sige, at der for eksempel er god lyd i et køkken/alrum - også når servicet skramler. Det kan også handle om lyddæmpning af støj, der kommer udefra eller indendørs fra børneværelser eller vaskemaskinen," tilføjer han.  

 

STUE
Celiba - nutidens parcelhus

5. Dagslys

Lyd og lys hænger sammen, for det er især disse elementer, der er med til at skabe velvære i boligindretningen. Hvordan skabes optimale lysforhold, både i solskin, når der er overskyet og mørke? "Det handler om vinduernes størrelser og placering, om farverne på væggene og om lamper og lyskildersantal, placering og type," konstaterer Jan Felland.
Samtidig skal du også huske at gøre dig flere energimæssige overvejelser.

6. Udearealerne

"Det er vigtigt at udnytte haven bedst muligt, når man bygger til. Det handler altså om både om at inddrage en eventuel udsigt og at etablere en havedør, så det er let at komme ud," siger arkitekten.

Funkis 2-plan

7. Sundhed

Et sidste råd er at spekulere over de sundhedsmæssige forhold. "De materialer, der indgår, må naturligvis ikke gøre hverken beboerne eller håndværkerne syge. Det kan især have betydning i forbindelse med ombygninger, hvor der kan være problemer med materialer, man anvendte tidligere - for eksempel PCB i fugematerialet, asbest i rørisoleringen eller tagplader og bly i malingen," siger Jan og afslutter: "I større eller mindre grad kan man også overveje at anvende materialer, som en dag kan genbruges."

Du kan downloade Jan Fellands e-bog "Hjælp, vi skal bygge - Sådan får du styr på dit byggeprojekt" helt gratis her.

Lifestyle images, muuto producs

 

 

Udarbejdet i samarbejde med Houzz.dk